Dessa härliga barn

Allmänt, FotoMaria / Amatör, Barnfotografering, Fotogaferande, Fotografering, Hobby, Kostnad, Studiofotografering / Permalink / 0
Jag har världens roligaste hobby.. Och min hobby är även ett litet hobbyföretag.. Och som ni säkert vet så är min hobby att fotografera..
Jag har en liten mobil studio som jag sätter upp i vårt vardagsrum när det skall till studiobilder.. 
Oftast är det barn jag fotograferar, och det är så himla kul och en utmaning var gång.. En del barn tar det ett tag innan de vågar lita på mig och släppa mamma eller pappa.. En del barn är busiga från start och man får jaga dem med kameran.. Några vägrar att le men är ju så klart söta och härliga ändå.. En del är ledsna och vill inte alls.. Men oftast lyckas det bli några bra bilder iaf..

Det man skall veta när man anlitar mig är att jag är en amatör och att jag har det som hobby, även om jag har ett företag..
Ibland märker jag när jag får förfrågningar att de tycker att jag skall göra det nästan gratis.. Jag är inte dyr, just för att jag är amatör och hobbyföretagare, men gratis kan jag inte göra det.. Och jag skall förklara varför, för dig som tycker det är dyrt att gå till fotograf.. 

Allt som har med fotografering att göra är dyrt.. Kamera kostar massor och det viktigaste till en kamera är objektiven, och de är verkligen inte gratis.. Visst finns det billigare både kameror och objektiv, men tyvärr är det så att ju dyrare desto bättre kvalitet i denna världen.. Minneskorten kostar också en hel del.. Mina studioblixtar, bakgrunder och rekvisita jag köpt på mig kostar en hel del.. Och så måste man ha en bra dator med bra bildkvalitet.. Jag prenumererar på redigeringsprogram som kostar en liten slant var månad, och varför jag prenumererar är för att de uppdateras ofta och det gör ju inte piratkopiorna.. Externa hårddiskar har jag med en del för att kunna spara bilderna, vilket jag gör i 5 år åt mina kunder..
Det var det som kostar..
Vad som mer kostar fast på ett annat sätt är tiden.. Är det studiofotografering så tar det en del tid att flytta möbler och bära ner alla studiosaker.. Tiden det tar att fotografera, jag har ingen tid som fotograferingen skall ta, utan jag fotograferar till alla känner sig nöjda.. Sedan skall allt plockas ihop..
När allt detta är gjort så skall jag gå igenom alla bilder, jag gör en snabbredigering på de bilder som blivit bra, jag rensar bort om någon blundar eller blivit suddig.. Skickar sedan en länk till kunden där de kan välja vilka bilder de vill ha.. När jag fått veta vilka de vill ha så sätter jag mig och gör en noggrannare redigering på just de bilderna.. Och så tänker du kanske att varför skall hon redigera? Är hon inte så bra att bilderna blir bra direkt? Jag fotograferar i ett format som heter RAW "RAW-bildfiler kallas ibland för digitala negativ, i och med att de fyller samma roll som negativen vid filmfotografering. Det vill säga, negativet är inte direkt användbart som bild, men det innehåller all information som krävs för att skapa en bild. När man konverterar en RAW-bildfil till ett filformat som går att se i ett bildvisningsprogram, kallar man det därför ibland för framkallning av RAW-bilden, i likhet med att framkalla fotofilm. Detta är helt i analogi med processen som krävs vid fotoframkallning där man konverterar fotofilm till synliga utskrifter." (Wikipedia, eftersom jag har så vansinnigt svårt att förklara) 
Detta efterarbete av bilderna tar alltså ett antal timmar.. 
Ibland åker jag iväg och fotograferar som tex student, bal, bröllop, och det tar ju några timmar.. Så ni som tycker att fotografer är dyra.. Ja det kan vara mycket pengar om du tar till ett proffs, men det ligger ett gediget arbete bakom.. Och så skall det betalas skatt och moms med.. Så för mig som ändå är billig, blir det inte många kronor till mig, men något korvöre blir det som sparas till utrustning för min dyra hobby, så jag skall kunna fortsätta fotografera och ta kunder..

Igår hade jag en liten söt kille hos mig i min studio.. En liten Malte som nyss fyllt ett år, ett riktigt charmtroll.. Han var villig att fotograferas i början när vi tog bilder på honom ensam, men när han skulle vara med och ta familjebilder, då tyckte han att det räckte, men tror vi fick till någon, annars så har jag erbjudit dem att ta om just familjebilderna.. Nöjda kunder ger en nöjd fotograf..

 
 
 
 
Mitt bonusbarnbarn Alice kom också på besök, och när ändå grejerna var uppe så tog vi några bilder på henne med.. Hon är ju redan en van fotomodell precis som alla mina blivande barnbarn och bonusbarnbarn kommer bli tvingade att bli 😉

 
Vi ses snart igen!!

//Maria
 
Till top